Juiste locatie van rookmelders redt levens

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

juiste plaatsing rookmelders
Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Wist je dat 50% van de woningbranden met fatale afloop ook nog eens start in de woonkamer? Een plek waar traditioneel gezien geen rookmelder hangt. Onderzoek van de Brandweer wees uit dat bewoners 100% meer kans hebben om een woningbrand te overleven wanneer een werkende rookmelder aanwezig is. Het geeft je de tijd om te vluchten (bron: brandweer.nl).

Locatie
Hang voor je eigen veiligheid een rookmelder op elke verdieping of bouwlaag, in de ruimte waardoor een verkeersroute loopt, zoals:

  • Gang, hal of overloop

Wil je extra veiligheid? Plaats dan vooral een melder in je woonkamer en slaapkamer!

Locaties die je beter kunt overslaan zijn:

  • de keuken of de badkamer
  • de garage
  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • tochtige plekken

Hier kunnen rook en gassen voorkomen  en die zorgen voor een vals alarm. Te vaak een vals alarm heeft een slechte invloed op je veiligheid.

Testen
Voor je eigen veiligheid is het van groot belang om rookmelders regelmatig te testen. Je weet dan zeker dat je rookmelder goed functioneert. Test de rookmelder elke 14 dagen en altijd na een periode van afwezigheid (bijv. vakantie).

Hieronder vind je een visuele weergave voor het plaatsen van rookmelders in huis:

 

Lees ook eens:

Koppelen van rookmelders

Onderhoud rookmelders

Over de brandpreventiemaand:

Brandpreventiemaand