Waar moet ik koolmonoxidemelders plaatsen?

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Er is in Nederland geen wetgeving die voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om vergiftiging of overlijden door koolmonoxidegas te voorkomen. Als leverancier van Ei rook-, hitte en koolmonoxidemelders voelt Hemmink zich verantwoordelijk voor het verstrekken van juiste informatie over de gevaren van het koolmonoxidegas.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxidegas komt vrij bij een onvolledige verbranding in brandstofgestookte apparatuur, zoals gas- en olieboilers, Cv-ketels, geisers, open haarden, hout- en gaskachels en gasfornuizen. Het gas is zowel giftig als reukloos en wordt snel in de bloedbaan opgenomen. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, of duizeligheid. Een hoge concentratie koolmonoxidegas is vervolgens dodelijk. Het is daarom van groot belang dat u tijdig gewaarschuwd wordt wanneer koolmonoxidegas zich in de ruimte verspreidt. 

Waar moet ik mijn (CO) koolmonoxidemelder plaatsen?

Om op tijd gewaarschuwd te worden voor teveel koolmonoxide concentratie is het sterk aan te raden in de woning bij elk verbrandingstoestel een CO melder te plaatsen. Denk hierbij o.a. aan uw centrale verwarmingstoestel, een openhaard, een gevelkachel,of bijvoorbeeld een (bad)geiser. Ook bij een zogenaamde gesloten systeem kunnen de afgevoerde gassen door een windval alsnog weer terug de in de spouw of woning worden geblazen. Via open kieren zoals langs plafondbalken of krimpschuren in binnenmuren kan dit gas dan toch op onverwachte plaatsen voor gevaarlijke situaties zorgen!

U dient op de volgende manier een koolmonoxidemelder te plaatsen.

  • Direct bij een verbrandingstoestel zal het nog warme gas voornamelijk opstijgen, plaats hier de melder naast of boven het verbrandingstoestel.
  • De beste plaats voor een koolmonoxidemelder is op de wand, Plaats de koolmonoxidemelder minimaal 15 cm vanuit een hoek in de muur of vanuit het plafond.
  • Plaatst u een koolmonoxidemelder in een naastgelegen ruimte bijvoorbeeld een slaapkamer dan zal het aangekomen gas inmiddels afgekoeld zijn en de ruimte gelijkmatig vullen vanaf de plaats van binnenkomst, plaats hier de melder ergens op de wand op 'slaaphoogte'.
  • In andere ruimtes kan de melder hoger geplaatst worden, tot maximaal 1,60 m uit de vloer.

 

Koolmonoxidemelder plaatsen

Let op: een gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder is géén veilige oplossing!

Hemmink raadt het gebruik van deze gecombineerde rook-en koolmonoxidemelders met klem af, omdat u bij een alarm van deze melder niet weet of het om een rook- of koolmonoxidealarm gaat. Tevens zijn de te verrichten handelingen bij een alarm tegenstrijdig:
 bij een rook- of hittealarm sluit u deuren en ramen om de zuurstofvoorziening te beperken en zo de brand te minimaliseren.
▲ bij een koolmonoxidealarm opent u juist ramen en deuren om het koolmonoxidegas te verdrijven en zuurstof aan te voeren. 

Veilig koolmonoxidemelders koppelen aan rook- en hittemelders

Ei Electronics heeft met de Ei 450 controle-unit wel een goede oplossing om koolmonoxidemelders te koppelen aan rook- en hittemelders. Bij alarm licht het betreffende rook- of koolmonoxidesymbool op, zodat u direct kunt zien welk alarm afgaat en welke actie noodzakelijk is.

Tevens kunt u de melders eenvoudig via deze draadloos koppelbare controle unit testen, waardoor u de betreffende locatie bij een alarm snel kunt vinden. Door het indrukken van de ‘Locate’ knop gaan alle melders uit, behalve de melder die de rook of het gas detecteerde.

 

Meer informatie over koolmonoxide en de verschillende melders.